Jenny Mansikkasalo

Now my heart is full.

15 minuutin pituinen videotaideteos luopumisesta, perfektionismista ja ilma-akrobatiasta.

Now my heart is full. on Jenny Mansikkasalon videotaideteos ja jäähyväiset perfektionismille. Videolla sirkustaiteilija tekee ilma-akrobatiaa kankaalla – samalla leikaten sen halki.

Mansikkasalo on työskennellyt luopumisen teeman parissa viime vuodet, niin yksityisen kuin kollektiivisen. Videotaideteos toimii sirkustaiteen keinoin välittäjänä yksityisen ja yhteisesti jaetun kokemuksen välillä. Now my heart is full. -teoksen idea onkin virinnyt Mansikkasalon henkilökohtaisesta kamppailusta perfektionismin kanssa. 

“Tavoitteenani on ollut säilyttää videolla prosessinomaisuus ja antaa tilaa keskeneräisyydelle. Perfektionismin vastaisesti tätä projektia ei voinut suorittaa, vaan olen työskennellyt intuitiivisesti ja luottaen. Tätä teosta ei ollut mahdollista harjoitella etukäteen, sillä siinä käytettävä kangas tuhoutuu tekemisen seurauksena. Teos oli saatava kuvattua yhdellä kerralla, koska sitä ei voinut toistaa. Siten myös mahdolliset virheet tuli hyväksyä osaksi teosta. Työskentelytapa oli lopulta hyvin vapauttava – koko työryhmä oli kuvauksissa täysin läsnä ja tunnelma keskittynyt. 

Sirkustaide perustuu vahvasti taidolle ja on siten helposti suoritus- ja onnistumiskeskeistä. Suorittaminen vaivaa meitä myös yhteiskunnan tasolla. Toivon teoksen olevan osa muutosta sekä kohti lempeämpää ja epäonnistumiset hyväksyvää sirkuksen tekemistä että ihmisenä olemista.”

TEOKSEN TAUSTAA TEKIJÄN SANOIN

Etenkin nuorena sirkustaiteilijanalkuna perfektionismi ilmeni kohdallani juuri ilma-akrobatian tekemisessä. Perfektionismi vei lopulta tekemisestä ilon lähes täysin. Podin huijarisyndroomaa ja pohdin sirkuksesta luopumista. Videoteos on seremonia, jossa jätän vanhentuneille epäilyksilleni hyvästit. Se on yhdistelmä ilma-akrobatiaa saksien kanssa sekä ilman, ja kankaan leikkaamista eri tavoilla niin maassa kuin ilmassakin. Tunnelma on lempeä, jopa huojentunut. Vaikka leikkaaminen on tekona radikaali, kankaan leikkaaminen ei ole aggressiivista. 

Videoteos on kunnianosoitus sirkusvälineelleni. Kangas, jonka leikkaan on jo vanha, ja se piti turvallisuussyistä poistaa käytöstä. Teoksessa muistelen yhteisiä hetkiä kankaan kanssa. Se on treenannut ja esiintynyt kanssani uskollisesti vuodesta 2011 asti. Se on ollut tukeni, kun olen jännittänyt ja se on kannatellut minua, kun olen epäillyt itseäni. 


TEKIJÄ

Jenny Mansikkasalo on ilma-akrobatiaan erikoistunut sirkustaiteilija. Mansikkasalo valmistui Turun AMK:n Taideakatemian sirkuslinjalta vuonna 2015. Hän työskentelee monitaiteellisesti sirkuksen, esitystaiteen ja nykytanssin parissa, ja on tehnyt yhteistyötä mm. Sisus Sirkuksen ja Recover Laboratoryn kanssa. Parhaillaan hän työskentelee Rakkaudesta-työryhmässä uuden WHCD – What Humans Can’t Do -teoksen parissa. Viimeisin ensi-ilta oli vuoden 2022 keväällä Cirko – Uuden sirkuksen keskuksella esityksellä “Principia”, joka on tehty yhteistyössä Kaaos Companyn ja koreografi Kati Raatikaisen kanssa. Lisäksi Mansikkasalo opiskelee Taiteen asiantuntijuuden maisteriohjelmassa Lapin yliopistolla.

TYÖRYHMÄ

Idea, esiintyjä: Jenny Mansikkasalo

Kuvaus, editointi: Iida-Liina Linnea

Äänisuunnittelu: Ville-Matti Koskiniemi

Kuvausassistentti: Hedda Liukkala
Tukija: Taiteen edistämiskeskus

Valokuvat: Iida-Liina Linnea

Suositusikäraja 12v +
Teos sopii myös nuoremmille lapsille, mutta avautuu parhaiten yli 12-vuotiaille.

https://www.jennymansikkasalo.com
Instagram: jennymansikkasalo

Trailer-video